Groene Kinderopvang bij Kindercentrum Prinses Amalia

Alle kinderen weer naar buiten in de natuur
Omdat kinderen juist in de eerste jaren van hun leven blijvend gevoel voor natuur ontwikkelen, is het zo belangrijk om als kindercentrum 'groene' activiteiten aan te bieden. Amalia heeft zich aangemeld bij Groen Cement als Groene Kinderopvang organisatie. Groen Cement geeft informatie aan kinderdagverblijven over de inrichting van groene buitenruimtes, buitenactiviteiten en de natuurbelevenis van kinderen.

Kwaliteitsmerk
Groen Cement heeft een checklist ontwikkeld waar kenmerken op staan die in het teken staan van natuurbeleving voor kinderen binnen de kinderopvang. Met de pedagogisch medewerkers hebben we afgesproken dat wij dit jaar het kwaliteitsmerk van Groen Cement willen behalen als Groene Kinderopvang. Zo zaaien we steeds meer besef dat natuurbeleving en het 'in en met natuur spelen' een verrijking is voor het leven van een kind. Wat we met zijn allen oogsten is een wereld waar kinderen vrij in en met de natuur kunnen spelen en waarin zij bewust worden dat zij 'het cement' zijn voor een gezondere en mooiere wereld.

Dag van de groene kinderopvang!
Jaarlijks is de derde dinsdag in mei 'Dag van de Groene Kinderopvang'. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan groen. Zo wordt zichtbaar hoe leuk en belangrijk het is om de kinderen buiten te laten spelen in de natuur. Drie pedagogisch medewerkers vormen een groene werkgroep en bedenken leuke activiteiten voor deze dag.

Eén keer in de twee weken bezoeken de kinderen van de peutergroepen en de buitenschoolse opvang de educatieve tuinen.

  • De kinderen maken kennis met de tuin en planten en zaaien.
  • De kinderen zoeken kleine beestjes (worm, slak, vlinder, spin, vlieg, lieveheersbeestje, pissebed, hommel, duizendpoot)  volgens een zoekkaart en maken memory kaarten.
  • De kinderen mogen wandelen in het doolhof. In het midden van het doolhof kunnen de kinderen voorgelezen worden.
  • De kinderen gaan op onderzoek in de kruidentuin. Zo prikkelen we de zintuigen voelen, ruiken en proeven.
  • De kinderen mogen oogsten en nemen groenten mee naar de groep om hier bijvoorbeeld een salade van te maken.

Daarnaast brengen de kinderen regelmatig een bezoek aan de kinderboerderij.

Modderdag
Elk jaar doet Kindercentrum Prinses Amalia mee aan de nationale Modderdag. Tijdens deze dag staat het beleven van modder centraal. Kinderen ervaren de modder met al hun zintuigen: voelen, ruiken, horen, proeven en zien.

 


Keywords: groene kinderopvang

 

 
 
 
Kindercentrum Prinses Amalia
Spaanseweg 20
3028 HW Rotterdam
T 010 262 17 33
E info@kcprinsesamalia.nl
Nieuwsbrief april 2020
FacebookYoutubevacatures